wtorek, 20 sierpnia 2013

Jestę cukiernikię:D

Iiiiiiii stało się!:D uroczyście oświadczam, że wraz z Krzysiem pierwsze swoje samodzielnie upieczone wspólne ciasto mamy za sobą:D ha! przy okazji konkursu z okazji rocznicy mojego bloga w komentarzach kilka osób zwróciło uwagę na to, że chętnie na blogu poczytałoby o moich kuchennych podbojach w pieczeniu i gotowaniu:D obiecałam-pokazuję: pierwszy placek upieczony wspólnymi siłami z Prawiemężem:D oto przed Państwem "Mleczna kanapka" made by Natajka&Krzysio:D


Degustację wszyscy przeżyli, obyło się bez ofiar, Siorka z Mamą stwierdziły, że fartuchy "Master Chefów" nie zostaną nam odebrane, czyli doooobrze jeeeest:P ciacho samo w sobie posmakowało mi na ostatniej imieninowej imprezie Wujka, w tym miejscu gorące pozdrowienia dla Cioci-stałej czytelniczki bloga, która zdradziła gdzie przepisu szukać:)
Przepis dla totalnego cukierniczego laika jak ja na pierwszy rzut oka wyglądał groźnie:P po przeczytaniu komentarzy do niego w Internecie najpierw w głowie miałam mroczną wizję biszkopta z zakalcem, potem zważonej masy, ale co tam: ryzyk-fizyk, wzięliśmy się za pieczenie:) najpierw modliłam się przy piekarniku coby biszkopt wyrósł, potem z ogromną uwagą mieszaliśmy na zmianę masę. No i wyszło:D poniżej zostawiam przepis, pochodzi on ze strony http://www.mojewypieki.com

MLECZNA KANAPKA
Składniki na kakaowy biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (ja dałam 1/2 i był dość słodki)
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.
Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.
 
Składniki na mleczną masę:
  • pół szklanki mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego)
  • 2/3 szklanki cukru (ja dałam 1/2, a masa wyszła bardzo słodka! polecam zmniejszyć tą ilość)
  • 350 g masła
  • 16 g cukru wanilinowego
Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać, do gładkości.
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.

Składniki na polewę czekoladową:
  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 70 g masła
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.
Przechowywać w lodówce. Choć po kilku godzinach w lodówce masa dość stwardnieje (z powodu masła), wystarczy wyjąć ciasto 2 godziny przed planowanym podaniem. 

PS. w kwestii doniesień ślubno-weselnych: dzisiaj jadę po odbiór sukni, butów, welonu i całej reszty:D moje wdzianko jest już gotowe! :D

24 komentarze:

  1. pysznie wygląda :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo pochwal sie suknią, pochwal ! Na maila jak nie chcesz publicznie ;) To i ja się pochwalę hihi :D
    My dziś wymienilismy krawat hehe bo nowy lepiej nam się spodobał ;)
    Ciasto wygląda smakowicie! Ale ja z moim nie umiemy piec tzn. cos tam robomy ale my bysmy chcieli w 5 minut zrobić np. tort hehe :D a tak sie nie da :P
    Buźka !

    OdpowiedzUsuń
  3. to super, mam nadzieje ze beda fotki sukienki! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno wykorzystam ten przepis :>

    http://deliceee.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie wygląda. Przez Ciebie mam ochotę na słodkie :)

    naszymi-oczami.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. niam ; D uwielbiam mleczną kanapkę ; D

    OdpowiedzUsuń
  7. Gratuluję ciasta!!!
    wygląda super i tak też na pewno smakuje;)))

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale super!!! Wspólne pitraszenie jest bardzo przyjemne:)
    A przepis chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda smakowicie :) osobiście polecam ten blog

    OdpowiedzUsuń

  10. Fajny blog, fajny post, fajne zdjęcia

    mój blog : mysiakyzia.blogspot.com/
    Obserwuję i licze na rewanż :) <33 :*

    OdpowiedzUsuń
  11. mmm wygląda przepysznie <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzięki za pozdrowionka, przepisów mam więcej- zapraszam częściej na degustację. Ciocia E.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. siedzę i szczerzę się do laptopa:D dzięki! wpadniemy na pewno i przy okazji zapraszamy do nas:)

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:) każdy z nich do mnie dotrze-wszystkie są moderowane:)

Osoby piszące komentarze anonimowo proszę o zostawienie namiaru na siebie (adres strony/e-mail), w przeciwnym wypadku nie jestem w stanie odpowiedzieć na komentarz:)